Verschillende soorten zadels

Zadel van een paardEr zijn veel verschillende soorten zadels. Voor elke tak in de paardensport is er een zadel en die zijn ook specifiek gemaakt om de sport zo goed mogelijk uit te oefenen. In dit blogartikel ga ik het over zes verschillende soorten zadels hebben.

Dressuurzadel

Een dressuurzadel heeft een lange, recht naar beden lopende zweetbladen. Dit zadel zorgt ervoor dat je recht op het paard zit en het zadel heeft ook vaak diepe zit en gel in de bovenkant van het zadel. Door de diepe zit en de gel doen onverwachte bewegingen geen pijn.

Springzadel

Het zweetblad van een springzadel loopt duidelijk met een boog naar voren. Doordat de beugels korter zijn is het zadel ook zo gemaakt dat je benen in een goede houding worden geplaatst tijdens het springen. Bij een springzadel zijn vaak ook meer kniewrongen aanwezig die ervoor zorgen dat je geen last van de knieën krijg. De lepel van het zadel is plat en laag.

Veelzijdigheidszadel

Dit zadel is een combinatie tussen het spring- en dressuurzadel. Het zweetblad is wel naar voren gevormd, maar niet zo extreem als bij het springzadel. Dit zadel wordt vaak gebruikt door een recreatieve ruiter. Het voordeel van dit zadel is dat het veelzijdig gebruikt kan worden en dat het heel erg in kosten bespaard omdat je maar één zadel nodig hebt.

Westernzadel

Een westernzadel is een best zwaar zadel die voornamelijk gebouwd is voor de veiligheid van de ruiter en het comfort. Aan het zadel zit een knop die gemaakt is om vast te houden of om een lasso omheen te hangen. Een westernzadel is ook erg groot, maar door de grootte en de zwaarte van het zadel is het gewicht goed verdeeld over de rug van het paard.

Dameszadel

Het dameszadel zie je tegenwoordig niet meer zo heel vaak meer, maar tijdens beginnerslessen worden ze nog wel gebruikt omdat een normaal zadel erg lastig is om plaats te nemen. Een dameszadel heeft bijna geen boom zodat het gemakkelijk langs het paard ligt. De linkervoet heeft een stijgbeugel en de andere niet. Het zweetblad is lang en breed. Dit zadel heeft een speciale balanssingel zodat het zadel wel in balans blijft als het gewicht één kant op gaat.

Renzadel

Dit zadel is erg licht zodat het paard zo snel mogelijk kan gaan. Het zadel van professionele renners is vaak zo licht mogelijk. De zweetbladen zijn naar voren uitgesneden en de singel loopt helemaal om het zadel heen.