Rensport

Rensport is een wedstrijd die gereden wordt met bereden paarden. Deze wedstrijden werden in het Romeinse Rijk al gereden. Oorspronkelijk werden de races gereden met Arabische stammen.

 

Geschiedenis

In Engeland is deze sport als eerst geprofessionaliseerd. Koning James I van Engeland (1566 – 1625) speelde hierbij een grote rol. Hij heeft de ontwikkeling van het moderne renpaard enorm gestimuleerd. Sinds de 17e eeuw is het stamboek van de Engelse volbloed gesloten en wordt het vandaag de dag nog steeds gezien als het snelste renpaard met de grootste uithoudingsvermogen. Uit die periode stammen ook de belangrijkste Engelse klassieke rennen, zoals de Grand National, Epsom Derby en de 2000 Guineas.

Tegenwoordig is de Volbloed zo belangrijk, dat het haast niet weg te denken is in de rensport wereld. Dat komt omdat de rensport tegenwoordig op zo’n hoog niveau is en van groot economisch belang is voor professionele gokkers. De meeste wedstrijden worden gereden tussen tweejarigen en driejarigen.

 

Rennen

Rennen zijn op te delen in twee types: de vlakke ren en de hindernisren.

Vlakkebaanren

Handicap raceBij een handicap race worden de baanracers en de paarden aan elkaar toebedeeld. Het beste paard krijgt het meeste gewicht. Paarden die met veel gewicht, over verschillende afstanden en op verschillende typen baan in verschillende weersomstandigheden toch hun rennen blijven winnen, gelden als toppers.

 

Stakerace

Stake raceBij een stake race moet bij de start geld betaald worden. Vaak moeten ook startgelden betaald worden en inschrijfgelden, geld om verkiesbaar te blijven en dergelijke. Als eigenaar investeer je ook flink, maar het prijzengeld van een toernooi is dan ook hartstikke goed. Onder stake rennen vallen vaak klassieke rennen zoals Derby’s en Futurities.

 

Claimingrace

Claiming races is ook een fenomeen. Tijdens de race wisselen eigenaars vaak van paard. De paarden in de rennen moeten allemaal te koop worden aangeboden. Wanneer een nieuwe eigenaar zich meld, is het paard van hem zodra ze vanuit de startbox vertrekken. Als het paard wint is het geld nog wel van de vorige eigenaar.