Alles wat je moet weten over paardrijden

Paardrijden doe je natuurlijk het liefst op je eigen paard, maar ook als je geen paard hebt, kan je paardrijden. Je kan bijvoorbeeld een verzorgpaard zoeken of je kan gaan paardrijden in een manege.

Hoe maak je je paard rijklaar?
Als je gaat paardrijden, moet je eerst je paard opzadelen. Hier heb je een hoofdstel en een zadel voor nodig. Het hoofdstel bestaat uit een neusriem, een keelriem en een bit. Een zadel bestaat uit stijgbeugels, een achterboom (achterste deel van het zadel), een zadelknop (voorste deel) en een beugelriem. De beugelriem is een leren riem die de stijgbeugels met het zadel verbindt. Het is heel belangrijk dat je je paard goed en op de juiste wijze opzadelt. Zonder hoofdstel kan je niet sturen en niet communiceren met je paard.

Wat heb je zelf nodig?
Voor jezelf is het ook belangrijk dat je over goed materiaal beschikt. Noodzakelijk zijn onder andere rijlaarzen, een cap (bescherming van je hoofd), rijkleding en een zweep. Rijlaarzen hebben een kleine hak, waardoor je voet goed in de beugel blijft zitten. Tegenwoordig hebben mensen die paardrijden vaak een bodyprotector aan. Dit is een veiligheidsvest dat eruit ziet als een soort bodywarmer die strak om het lichaam zit. Een bodyprotector beschermt je wervelkolom en je ribben, waardoor ernstige blessures worden voorkomen.

Klaar om te gaan rijden en nu?
Als je paard rijklaar is en zelf heb je ook de juiste kleding et cetera aan, dan kan je gaan rijden. De communicatie tussen jou en het paard gebeurt via de teugels en je voeten. Als je aan beide teugels tegelijk trekt, dan weet je paard dat hij moet stoppen. Als je aan de linker teugel trekt, dan weet je paard dat hij naar links moet gaan. Als je aan de rechter teugel trekt, dan moet hij naar rechts. Door het geven van tikjes/schopjes met je hak, weet het paard dat hij moet gaan lopen, draven of galopperen. Als je paard niet luistert, kan je eventueel je zweep gebruiken. Als je klaar bent met rijden, dan breng je je paard naar de stal en haal je het hoofdstel en het zadel er weer af. Even lekker borstelen vindt je paard erg fijn na het rijden.